T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI - Erdal Abacı İlkokulu

E-GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

 

ODUNPAZARI-ESKİŞEHİR

 

ERDAL ABACI İLKOKULU

 

E-GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI ve KURALLARI

 

 

 

AMAÇ:

 

Okul politikamız, okulumuzun paydaşları (yöneticiler, öğretmenler, veliler, tüm personel ve öğrenciler )için hazırlanmış olup, internet erişimi ve bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir.

Örnek İlkokulu, E-güvenliğin (e-Güvenlik) , bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi teknolojiyi kullanırken, dijital ortamdaki çocukların ve yetişkinlerin korunması için gerekliliğine inanmakta ve bu doğrultuda gerekli çalışmaları yapmaktadır.

İnternetin ve teknolojinin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğuna inanmakta olup çocuklara ve personele riskleri yönetme ve strateji geliştirme yöntemlerinin öğretilmesi konusunda destekleyici çalışmalar yapmaktadır.

Örnek İlkokulu, eğitim standartlarını yükseltmek, mesleki çalışmaları desteklemek ve yönetimsel işlevleri geliştirmek için kaliteli internet erişimi sunma yükümlülüğüne sahiptir.

Örnek İlkokulu, öğrencilerin ve personelin dijital ortamın potansiyel zararlarından korunmasını sağlamakla yükümlüdür.

 

 

SORUMLULUKLAR:

 

Okul sistem ve verilerinin güvenliği konusunda sorumluluk almak.

Teknolojiyi güvenli ve sorumlu kullanmak.

E-güvenlik politikalarının gelişmesine katkıda bulunmak.

Yeni ve gelişen teknolojileri takip ederek mesleki gelişim için sorumluluk almak.

Güvenlik ile ilgili oluşabilecek tehlikeyi gözlemleyip uygun önlemler almak ve ilgili birimlere iletmek

 

 

OKUL WEB SİTESİ:

 

Örnek İlkokulu olarak web sitemizde okulumuzun adres, telefon, fax ve e posta adres bilgileri bulunmaktadır.

Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra Okul İnternet Sitesi Yayın Ekibi tarafından siteye konulmaktadır.  

Okulumuzun web sitesi Okul İnternet Sitesi Yayın Ekibimizin sorumluluğunda olup güçlü güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.

Öğrenci çalışmaları, velilerinin izinleriyle yayınlanmaktadır

Okul web sitesi yayın yönergelerine uygun olarak düzenlenmektedir.

Okul web sitesinin yönetici hesabı şifrelenerek korunacaktır.

 

 

GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI

 

Paylaşılan tüm resim ve videolar ve öğrenci etkinlikleri, okul yayın politikasına uygun olarak kullanılacaktır. Etkinlik öncesinde velilerin izinleri alınacaktır.

Öğrencilerin resim, videolarının elektronik ortamda yayınlanmasından önce velilerinden yazılı izin alınacaktır.

Video konferans, gerekli incelemeler ve risk analizi yapıldıktan sonra resmi ve onaylanmış siteler aracılığıyla yapılacaktır.

 Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar

 

 

İÇERİK:

 

İçerik, öğrencilerin yaş, ilgi ve yeterliliklerine uygun olacaktır.

Canlı ders işlenirken, tüm kullanıcıların katılabileceği güvenilir programlar üzerinden yapılacaktır.

Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren/içinde bulunduran tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra, paylaşıma açık hale gelecektir.

Öğrenciler bilginin erişimi ve değerlendirilmesi becerisi, internetin etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

 

 

İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI:

 

Okulumuzdaki tüm bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde, gerekli güvenlik önlemlerini alarak hazır hale getirilmiştir.

Tüm personelimiz, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevirim içi materyallerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiş olup müfredat ile bağlantılı olarak aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

İnternetin günümüzde bilgiye ulaşmada en önemli araçlardan biri haline gelmesinden hareketle, doğru bilgiyi en güvenli şekilde öğrencilerimize ve öğretmenlerimize ulaştırmaktayız.

İnternet erişimlerimizi öğrencilerimizin yaş ve yeteneklerine göre düzenlemiş durumdayız.

E-güvenlik ve siber zorbalık konularında eğitim öğretim yılı içinde öğrencilere belirli dönem aralıklarında bilgi verilmektedir.

Güvenli internet günü okulumuzda kutlanmaktadır.

Okulumuz 5651 Sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" hükümlerine uygun güvenlik prosedürlerini uygulamaktadır. Kurumsal bir yapıya sahip Antivirüs uygulaması kullanılmaktadır. MEB tarafından erişim kısıtlaması bulunmaktadır.

 

 

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI:

 

Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır.

Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.

Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonu bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.

Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.

Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.

Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) okul politikasına aykırı davranışlarda bulunursa disiplin işlemleri başlatılır.

Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir durumun oluşmasını engellemek için gereken önlemler alınır.

 

 

E-GÜVENLİK EĞİTİMİ:

 

Öğrenciler e-güvenlik konusunda bilgilendirilir.

Öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çevirim içi güvenliği geliştirmek için rehberlik öğretmenleri akran eğitimi uygulamaktadır.

Teknolojiyi olumlu kullanan öğrenciler teşvik edilecektir.

Okul e-güvenlik politikası tüm çalışanlarımıza resmi olarak duyurulacaktır.

Okulumuzda Güvenli İnternet Günü kutlamaları kapsamında okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız yer alacaktır.

 

 

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA:

 

Okulumuzun tüm personeline yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi çevirim içi riskler konusunda eğitimler düzenlenip bilgilendirilecektir.

 Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikayetler okul yönetimine bildirilecektir.

Yaşanan olumsuzluklarda öğrenciler güvenilir bir yetişkinden yardım isteyecek, çevrimiçi güvenlik sorunlarına destek sağlanacaktır.

Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2023 - Güncelleme: 16.01.2023 14:00 - Görüntülenme: 221
  Beğen | 0  kişi beğendi